Motion och hälsa

 

Tällberg är en utmärkt plats för att motionera och träna. För den som vill vandra finns det många vägar och stigar som man kan kombinera efter eget behag. På åtta platser finns det kartor där man kan orientera sig i byn. En finns på en anslagstavla nedanför Majstångsplatsen. Du kan välja längden på den tur du vill gå och följa orange markeringen. Det går att promenera runt i stort sett hela Tällberg. Du kan gå längs stranden, men även upp på Digerberget, där det är en fin utsikt över Siljan. Besök gärna Nybodalens naturreservat. Här hittar du Spårkarta Tällberg. Längs stranden är den en del av den vandringsled som går från Leksand till Rättvik, via Hjortnäs, Tällberg och Laknäs. Vid fotbollsplanen längs vandringsleden finns ett välutrustat utegym, se mer här. För den som vill träna lite hårdare i kuperad terräng finns det utmärkta möjligheter, då det är stor höjdskillnad från Siljans strand upp till toppen.

Vid snörika vintrar prepareras ett spår på 7 km. Parkering finns nedanför skolan, mitt emot nedfarten till återvinningscentralen. Spåret startar på andra sidan vägen. Information om längdskidspår i Leksands kommun kan man hitta på www.leksand.se . Skidspår finns på Granberget nära Siljansnäs och Källan nära Moskogen. För att få information om andra spår, gå in på www.skidspar.se.

Har Siljan frusit till passa då på att komma ut på isen. Det är underbart att ge sig ut med spark, skidor eller skridskor. Numera samarbetar man med att ploga en bana på isen, som gör det möjligt att åka skridskor hela vägen från Leksand, via Tällberg, till Rättvik och vidare till Vikarbyn.

Sedan några år tillbaka har det blivit allt populärare att cykla. Det gäller både landsvägscykling och MTB. I och kring Tällberg går det att hitta bra vägar och fina stigar för cykling. Det finns dock, för närvarande, inga utmärkta cykelleder. För att hitta sådana kan man gå in på visitdalarna.se. Där finns det information om stigar för MTB, både i Siljansnäs och i Rättvik vid Jarlstugan. Den som vill åka lite längre bort kan åka till Mora och cykla på CykelVasans stigar norr ut mot Sälen.

Att koppla av vid Tällbergs strand och camping en varm sommardag, kan bli ett av sommarens bästa minnen. Bada, simma, fika och kanske ta en tur med en båt.

På hotellen finns ett stort utbud när det gäller spa, gym och badmöjligheter. För mer information, se respektive hotells hemsida, hitta hotell.